CTO Papendal

Sportcentrum Papendal heeft de status van CTO - Centrum voor Topsport en Onderwijs -. Uniek aan een CTO is dat topsporters op één locatie fulltime kunnen trainen, studeren en wonen, dit alles met minimale reistijden. Het CTO biedt de topsporters een breed scala aan voorzieningen en diensten met als doel dat de topsporters in hun sport én studie het beste uit zichzelf kunnen halen.

Sporten

Papendal is sinds begin jaren '70 een topsporttrainingslocatie. Er is dan ook een groot aanbod aan trainingsaccommodaties te vinden. Anno 2014 maken elke dag ongeveer 300 fulltime sporters en velen parttime sporters gebruik van deze accomodaties. Ruim 50 bondscoaches en talentcoaches van 13 sportbonden begeleiden deze sporters naar de top.

Studeren

De topsporters op Papendal trainen minimaal 20 uur per week. Dit maakt de combinatie met een studie een uitdaging. Om de Papendal sporters toch de kans te geven naar school te gaan of een studie te volgen werkt CTO Papendal samen met diverse onderwijsinstellingen. De schoolprogramma's worden zoveel mogelijk op het topsportprogramma afgestemd.

Wonen

Ongeveer 170 topsporters worden gehuisvest door CTO Papendal. Hiervoor is onder andere het Sporthotel op Papendal beschikbaar (105 kamers) en de locatie Klein Warnsborn (48 kamers). Door huisvesting op en rond Papendal zijn de reistijden tussen wonen en trainen teruggebracht tot een minimum waardoor er meer tijd overblijft voor trainen en herstel. 

Services

Door de samenwerking met diverse experts biedt CTO Papendal de topsporters een breed pakket aan diensten. Denk hierbij onder andere aan (para)medische experts, een studie-intermediair, lifeskills coaches, een sportpsycholoog, masseurs en een voedingsdeskundige. Al deze services zijn gehuisvest op Papendal en zijn toegankelijk voor alle sporters van het CTO.